Autor Entitats
25 Gener 2014 a 13:30

PIMEC Vallès Occidental fa valoració de la situació actual de les pimes de la comarca

Imatge cedida per PIMEC

Imatge cedida per PIMEC

PIMEC Vallès Occidental ha valorat la situació actual de la comarca en relació a les pimes i a l’economia, i ha presentat els objectius per a aquest any 2014. El president de la patronal, Francesc Elías, ha assenyalat al Vallès Occidental com “un dels principals motors industrials de Catalunya, i necessita un Pla de suport a la indústria tant per evitar més tancaments com per crear noves indústries productives“. Elías ha destacat la necessitat de mirar a Europa, perquè n’és “molt conscient de la importància de les pimes i de la indústria com element clau de recuperació“.

Seguint amb la valoració en termes econòmics de l’any passat, el president de la patronal destaca que “a nivell macroeconòmic es detecta una certa recuperació, especialment en alguns països de la UE, però a nivell microeconòmic és molt lenta“. Com a punts negatius, ha assenyalat els problemes dels projectes empresarials per a accedir al crèdit, i l’alta pressió fiscal que impedeix a les pimes ser competitives.

Elías també ha repassat els que considera indicis de millora en l’economia, com el dèficit de balança comercial, que ha passat estar en  superàvit després de molts anys, la disminució dels costos laborals (menys de l’1,9% del tercer trimestre), la reducció del nombre d’EROs al segon semestre i l’augment de les exportacions (6,8% als primers nou mesos de 2013). El president ha volgut deixar clar que “els empresaris ja hem fet els deures, reestructurant els nostres recursos humans, assolint una nova cultura financera o canviant la nostra estratègia comercial. Per això reitera la necessitat que s’implantin polítiques de suport industrial evitant l’alta pressió fiscal o l’alça de preus, especialment de l’energia”.

 

Jaume Maranges: ” 2013 ha estat un any dur”

D’altra banda, Jaume Maranges, president de PIMEC Comerç Vallès Occidental, ha assenyalat que l’any 2013 va ser un any dur, tot i que “la situació s’ha estabilitzat lleugerament, i la campanya nadalenca ha estat millor que la de l’any passat, amb un creixement de vendes del 5%“. No obstant, Maranges ha destacat que la situació que viu el sector segueix sent especialment greu, ja que “des dels inicis de la crisi han tancat entre un 25 i un 30% d’establiments comercials, afectant també als municipis del Vallès Occidental“.

Maranges ha protestat sobre la pèrdua del control dels horaris comercials i sobre la regulació de les rebaixes. A més, ha volgut mostrar la preocupació dels comerciants de la comarca pel gran nombre de grans superfícies concentrades en punts del territori. També ha mostrat el seu rebuig a la creació d’una macro àrea comercial a l’eix direccional de la B30, perquè considera que a la llarga, aquests tipus de projectes “fan que moltes petites i mitjanes empreses del voltant hagin de tancar“.

Per últim, el delegat territorial de PIMEC Vallès Occidental, Miquel Martínez, ha volgut fer balanç de la situació de la pròpia patronal. El delegat ha assenyalat que en 2013 la patronal s’ha centrat en donar eines per millorar la competitivitat de les empreses, amb serveis d’internacionalització, finançament i formació. Ha comunicat que més de 650 empresaris han passat per la delegació amb l’objectiu de formar-se en diverses especialitats.

Switch to mobile version