Autor Política
6 Desembre 2013 a 12:00

La Xarxa Antirumors de Sabadell neix amb l’objectiu de combatre els tòpics i estereotips negatius

Imatge cedida per l'Ajuntament de Sabadell

Imatge cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Aquet matí s’ha presentat en roda de premsa el nou projecte Teixint la Convivència: Xarxa Antirumors de Sabadell amb l’objectiu de combatre aquells rumors, tòpics i estereotips negatius que circulen vers diferents col·lectius de la ciutat.

L’Alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha explicat que “els rumors també poden començar des de d’alt i són germans dels perjudicis. Ataquen als col·lectius més febles i ho fan amb un discurs fals. A casa nostra també hi ha molts rumors com ara que les persones immigrants reben més ajudes. Tot això no té cap validesa i s’ha de poder combatre”.

Per la seva banda el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, ha esmentat que “Hem de ser responsables en aquesta lluita perquè sinó seríem corresponsables de la injustícia”.

El projecte s’iniciarà impulsat pel Consell d’Europa durant les  properes setmanes a 13 ciutats europees. Barcelona i Sabadell són les úniques ciutats de Catalunya que ah aconseguit el vist i blau del Consell. El projecte neix amb la voluntat de fer front tant als perjudicis, com els estereotips o els rumors que circulen per la ciutat. Durant la primera fase, la lluita contra els prejudicis, estereotips i la població estrangera seran el principal eix.

12% de població amb orígens estrangers

Sabadell compta amb un 12% de població que té orígens estrangers, lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya (15,7%). La Xarxa Antirumors es durà a terme conjuntament amb les ciutats de Getxo, Tenerife, Fuenlabrada i emparats per la Red Española de Ciudades Interculturales.

Durant l’estudi preliminar,realitzat a la ciutat entre l’Abril i Maig d’aquest any, es van detectar rumors en relació a temes com l’ús o abús de les prestacions socials, sanitàries, l’exempció d’impostos i d’altres afirmacions falses a les quals es pot fer front amb informació objectiva.

L’Ajuntament ha elaborat, a través de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania, un contraargumentari basat amb dades d’informes i estudis que contradiuen els rumors. La Xarxa antirumors ha estat constituïda per membres de l’actual Comissió de la Convivència de Sabadell, on hi ha diferents entitats ciutadanes, partits, associacions i serveis de l’administració local (policia, oficina de drets civils etc.).

Durant els propers mesos, a la ràdio pública de la ciutat, es realitzarà un programa setmanal que abordarà els rumors i els anirà desgranant fins a poder eliminar l’arrel. També s’el·laboraran diferents materials audiovisuals que serveixin com a recurs per combatre els rumors; que inclou la creació d’una web antirumors.

El Consell d’Europa ha concedit una subvenció a l’Ajuntament de Sabadell a fi que pugui dur a terme totes les propostes presentades durant els propers 18 mesos.

Switch to mobile version