Autor Societat
30 Novembre 2013 a 12:00

Trànsit proposa casc obligatori per als ciclistes menors de 16 anys

Entre 16 i 18 ho podran decidir els pares

Foto: Sergi Colomer

Foto: Sergi Colomer

Joan Josep Isern, director del Servei Català de Trànsit (SCT), va comparèixer aquesta setmana a la Comissió de Seguretat Viària i Mobilitat Sostenible del Congrés dels Diputats a Madrid. Sota la supervisió de la conselleria d’Interior de la Generalitat, va informar del treball que desenvolupa l’SCT en el marc del Pla Estratègic de Seguretat Viària pel que fa a la regulació del casc en vies urbanes.

Isern va traslladar la proposta de Trànsit d’obligar a portar casc en zona urbana als menors de 16 anys. En aquest sentit, va recordar l’educació emesa pel SCT sobre els riscos a la via pública des de finals dels anys 90, que ha contribuït a la reducció d’un 80% de la sinistralitat dels menors de 30 anys respecte el 2.000 i va recalcar que aquesta generació és la gran protagonista en l’ús i en la definitiva implantació de la bicicleta a la ciutat i a la carretera.

El director també va recomanar que, dels 16 als 18 anys, siguin els pares qui decideixin si volen que els seus fills quan vagin en bicicleta portin casc o no. A més, prenent l’exemple de Nova York, també va defensar l’obligatorietat del casc per als majors de 18 anys que utilitzin la bicicleta com vehicle de treball o en missió.

A banda de les propostes i recomanacions fetes, Isern també ha anunciat que el Pla Estratègic 2014-2020 del SCT que s’està ultimant es centra en la promoció de la bicicleta sense accidents, tot i no produir-se xifres alarmants. L’any passat hi va haver 8 morts en zona interurbana per 5 aquest any, a banda de la seixantena de ferits.

La crisi ha afavorit l’ús de la bicicleta i per tant s’estan adoptant mesures com:

  • – La incoació dels primers expedients sancionadors a conductors de vehicles que no respecten la distància mínima d’1,5 metres a l’hora d’avançar ciclistes en zona interurbana;
  • – L’educació i formació de més de 20.000 alumnes de primària i secundària a través dels parcs d’educació viària de ciclomotors i bicicletes:
  • – L’aposta per la segregació de vies amb un límit de velocitat superior als 30km/h, com a mesura de protecció als col·lectius vulnerables;
  • – La col·laboració amb els ajuntaments en 154 plans locals de seguretat viària que posen un dels accents principals en la pacificació de les zones urbanes;
  • – La creació, de manera imminent, d’un grup de treball a favor de la mobilitat segura que, defensi, per exemple, mesures com l’accés de bicicletes plegades en autobusos, metros i trens.

El mateix Servei Català de Trànsit està prenent nota de les millors pràctiques que es duen a terme a nivell europeu i internacional, com els xips antirobatori impulsats a Holanda, per treballar amb altres agents socials i així aconseguir que l’ús de la bicicleta esdevingui un sistema de transport generalitzat, sostenible i segur.

 

 

 

 

Switch to mobile version