Autor Opinió
21 Novembre 2013 a 15:00

L’inquietant terratrèmol de Queralbs

xile 2010

 

Quan veiem els terratrèmols que es produeixen al Japó, Indonèsia o Xile, ens alegrem que Barcelona estigui assentada on està, en una zona tranquil·la sísmicament, amb pocs terratrèmols i els que hi ha, són de baixa intensitat. Malgrat tot, segur que no era això el que pensava el conjunt dels catalans el matí del 2 de febrer de 1428, el dia de la Candelera, quan un terratrèmol d’intensitat IX a l’escala de Mercalli va sacsejar el principat.

 El terratrèmol, que es va produir entre les 8 i les 9 del matí del dia de la Candelera, va tenir el seu epicentre al Pirineu, a la petita localitat de Queralbs, a uns 130 kms de Barcelona, i el rastre de destrucció que va deixar va ser simplement esgarrifós. De fet, a Barcelona el terratrèmol es va sentir amb intensitat VI – VII, malgrat els 130 kms de distància des de l’epicentre.

 Van haver més de 1000 morts a tot Catalunya, sobretot per enfonsament d’edificis i esglésies que en aquells moments estaven oficiant missa, tal va ser el cas de Puigcerdà, que en enfonsar-se, va aixafar a unes 200 persones, o a Barcelona, amb la caiguda de la rosassa de l’església de Santa Maria del Mar, que va atrapar unes 30 persones. Per la seva banda els habitants de Queralbs i Tortellà, prop de l’epicentre, van ser pràcticament aniquilats en la seva totalitat. Si comptem que  Barcelona tindria uns 30.000 habitants en aquella època, ens farem una idea de la magnitud de la tragèdia.

 Els danys en edificis van ser immensos, ja fossin en esglésies, construccions civils o militars, amb destrucció d’alguns castells que van ser abandonats -a causa de la importància dels danys- arribant a afectar les mateixes muralles de Barcelona. El caos es va apoderar del principat i això va portar els diputats de la Generalitat a sol·licitar ajuda al rei Alfons IV el Magnànim, el qual -tot sigui el dir-ho- va fer més aviat poc cas. I no era per menys el fet d’implorar ajuda al rei, ja que la intensitat d’aquest terratrèmol va ser similar al paorós terratrèmol de Xile del 2010, i ja sabem el grau de destrucció que va aconseguir.

 Tanmateix, aquest gran terratrèmol no va ser una cosa aïllada, ja que des de febrer de 1427 fins el citat de 1428 es van produir dos terratrèmols d’intensitat entre VIII i IX, un centrat a Amer -que va produir emanacions gasoses tòxiques que hi van matar gent- i l’altre prop d’Olot, així com nombroses rèpliques d’intensitats que oscil·laven entre intensitat VI i VIII. No cal dir que quan va esdevenir el terratrèmol de la Candelera, havia plogut sobre mullat, i moltes de les construccions que havien aguantat els altres, van acabar per esfondrar-se, provocant les tragèdies abans esmentades.

 En estudis recents, es va considerar que si el terratrèmol de Queralbs es produís a l’actualitat, enfonsaria més de 1000 edificis, generant 900.000 m3 de runes, els edificis inhabitables ascendirien a 23.000, 140.000 persones perdrien les seves llars, 4.000 persones resultarien ferides i el nombre de morts seria netament superior a les 1.000 persones. Les pèrdues econòmiques, per la seva banda, serien d’uns 4.800 milions d’euros. Déu n’hi do.

 La gran qüestió és que actualment la gent no considera el risc sísmic com una cosa a tenir en compte, i construïm amb total tranquil·litat, ignorant que estadísticament toca un terratrèmol de grans magnituds cada 100 anys, i que el fet que no hi hagi hagut cap durant el segle XX és simplement una inquietant anomalia. Fins a tal punt és real el risc que la llei obliga a tenir plans antisísmics municipals homologats (SISMICAT) a bona part de les poblacions de Barcelona, Girona i Lleida, i fins a tal punt el passotisme al respecte, que tan sols uns pocs en tenen realment d’implantats.

 L’últim terratrèmol important es va produir el març de 1927 a Sant Celoni, amb una intensitat de VII. Possiblement sigui qüestió de posar-nos les piles al respecte, després, quan la naturalesa es posi en moviment, tot seran lamentacions.

-Ireneu Castillo-

http://ireneu.blogspot.com

 

 

Switch to mobile version