Autor Sanitat
19 Novembre 2013 a 12:04

La gent va deixar d’anar al CAP

CAP Concòrdia. Foto: Àlex Callao

CAP Concòrdia. Foto: Àlex Callao

Aquesta setmana s’han presentat els resultats del tancament durant el mes d’agost dels Centres d’Atenció Primària (exceptuant tres) i les xifres són contundents: La gent ha deixat d’anar al CAP.

Durant el mes d’agost d’aquest any, tant els CAPS del Sud, Concòrdia, i Gràcia han estat tancats durant tot el dia, redirigint els seus pacients a d’altres CAPS que si estaven oberts o a Sant Fèlix. De la mateixa manera, els CAPS de Sant Oleguer, Creu Alta i La Serra han restat oberts només de matins, redirigint a la tarda els seus pacients a d’altres Centres o a Sant Fèlix. A primera vista podríem entendre que, si es manté la mateixa proporció de gent que durant els darrers anys on restaven oberts tots els CAPS, la possibilitat de col·lapse dels Centres d’Atenció Primària que han d’absorvir aquesta gent existeix, així com el col·lapse de Sant Fèlix.

Els resultats presentats per l’ICS són el contrari del que podríem pensar. Aquest estiu el CAP Ca N’oriac, que tenia els pacients de la Concòrdia (1.378 visites l’any 2012), ha rebut només un 5% més de visites respecte l’any anterior, el que fa un total de 2183 visites aquest agost. Fins i tot, durant l’horari de tarda, les visites han baixat en un 33,06%, de 1449 a 973 visites durant aquest 2013. Aquests resultats es repeteixen a tots els CAPS que havien d’absorbir, amb la sorpresa que, durant aquest mes d’agost, el CAP Merinal, que havia d’absorbir els pacients del CAP Gràcia, les visites han baixat en un 12% (de 1181 visites a 1040).

Aquest escenari ens desperta dues opcions: o la gent no ha anat al CAP i ha preferit aguantar els seus problemes fins al setembre, o Sant Fèlix i les Urgències del Parc Taulí han sofert un augment considerable de pacients. Doncs segons l’informe presentat per l’ICS, Sant Fèlix ha rebut només un augment de l’1,30%, mentre que de les urgències del Parc Taulí no n’aporta dades. La població de Sabadell en aquest cas podria haver optat per no anar al metge i esperar durant el mes següent, a tornar a trobar el seu metge de capçalera de guàrdia.

Les conclusions de l’informe: No hi ha hagut sobrecàrrega a la xarxa

L’ICS presenta 5 grans conclusions en el seu informe que apunten a que les tancades als CAPS de Sabadell es mantindran els propers estius. Les conclusions presenten que “la reordenació d’horaris a la ciutat de Sabadell no ha comportat una sobrecàrrega a la xarxa de Centres d’Atenció Primària.” Alhora que presenta un augment del 2,5% de pacients en atenció domiciliària i un augment de l’activitat als matins en aquells centres on per la tarda es va tancar. Pel que fa a urgències, tot i no aportar dades, les conclusions aporten una afirmació impactant al dir que “no s’ha incrementat de manera significativa l’activitat als dispositius d’urgència de la ciutat” conclou l’ICS.

Switch to mobile version