Autor Ensenyament
5 Novembre 2013 a 10:10

10é aniversari de la Revolució Verda de l’Agenda 21 Escolar

Una dècada educant per la sostenibilitat

Agenda 21

Imatge del web de l’Ajuntament de Sabadell

Aquest dijous, 7 de novembre, a les 6 de la tarda a l’auditori de la Biblioteca Vapor Badia es celebrarà l’acte commemoratiu pel 10é aniversari de l’Agenda 21 Escolar de Sabadell. Aquest és un dels programes més antics de Catalunya dirigits a l’educació per la sostenibilitat.

La benvinguda institucional anirà a càrrec de Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat, en Ramón Burgués, regidor d’Educació i en Lluís Baulenas, director de Serveis Territorials d’Educació.

Per commemorar la dècada del programa és projectarà el vídeo 10 anys educant per la sostenibilitat, un recull de les imatges més significatives d’aquesta dècada; hi haurà una taula-rodona amb varis participants històrics del programa que seran moderats per la periodista Paloma Arenós, i una conferència titulada “Molta gent petita pot canviar el món”.

I per finalitzar l’acte, abans de la cloenda artística, es lliuraran els premis als guanyadors dels concursos de l’aniversari.

Aquest acte està inclòs en  el programa d’actes específics que es realitzaran durant el curs 2013-2014, que inclou l’edició d’una revista digital específica; jornada d’intercanvi i capacitació amb la participació d’alumnat i professorat i la dinamització d’una exposició de material generat durant aquesta dècada de projectes sostenibles.

10 anys educant per la sostenibilitat

L’any 2003-2004 va néixer l’Agenda 21 Escolar, la qual ha permès que durant aquest anys els diversos centres educatius de Sabadell hagin començat una “revolució verda”, adequant espais per instal·lar horts, implantant la recollida de residus, adequant el consum d’aigua i electricitat així com d’altres projectes.

En aquesta segona fase s’estan plantejant nous reptes com són l’alimentació saludable, el compostatge a l’escola o inclòs l’aprofitament de les aigües pluvials.

El programa porta més de 250 projectes realitzats, 68 centres i més d’11.000 alumnes participants de forma anual, aquestes xifres demostren el gran abast i la gran acceptació del projecte.

Entre els més de 250 projectes executats en destaquen la creació d’horts escolars, la jardineria sostenible, l’adequació d’espais oberts, la recollida selectiva de residus i la reducció de consum d’aigua i energia, aquests projectes tenen títols tan “explícits” com Les dues cares del paper, Cada gota compta, Fem paper a l’escola, El verd és viu, entre d’altres.

Cada centre ha realitzat activitats diverses i diferents però tots mantenen un objectiu comú, tenen el compromís i la participació de la comunitat educativa per una escola més sostenible. La tasca de les “comissions Agenda 21” han estat les de coordinar el pla d’acció del projecte, fer l’avaluació i millora contínua i on l’alumnat ha tingut en molts casos un paper molt actiu.

Els diferents projectes d’aprenentatge han tingut aliats tan externs com interns el que ha fet que el projecte creixes i sorgissin noves idees i iniciatives.

Switch to mobile version