Autor Ensenyament
11 Octubre 2013 a 08:30

La recollida pneumàtica de residus, nova activitat per a les escoles

Aquest servei es va posar en marxar a principis d’any

Imatge del web de l'Ajuntament de Sabadell

Imatge del web de l’Ajuntament de Sabadell

Els alumnes de cicle superior de primària i primer d’ESO de Sabadell que facin el Programa Ciutat i Escola realitzaran una nova activitat: la visita a les instal·lacions de la recollida pneumàtica de l’Eix Macià. Amb aquesta proposta es vol donar a conèixer la gestió de residus municipals, la importància de la selecció i veure les innovacions tecnològiques que permeten millorar la qualitat de vida i optimitzar els recursos. Ja s’han previst 10 visites d’una hora de durada; 5 escoles han concertat cita i hora.

La visita començarà a la parada de bústies de recollida de residus on s’hi recull cartró i paper, envasos, orgànica i resta que hi ha al costat de la central. Un cop dins, es mostrarà la recollida pneumàtica i com es divideixen els residus per tipus. També es podrà veure el mecanisme d’entrada i sortida de contenidors i el pont grua giratori que permet optimitzar recursos de gestió.

Aquest nou sistema de recollida automàtica es va posar en marxa a principis d’aquest 2013 amb l’objectiu de fomentar la selecció de residus amb servei tots els dies de l’any. Hi ha 140 bústies a tot Sabadell. Cada búnquer disposa de 4 bústies per a cada tipus de residu: paper i cartró, envasos lleugers, matèria orgànica i resta.

La recollida es fa 2 cops el dia i el procés consisteix en posar en marxa un corrent d’aire que atrau els residus. Les escombraries viatgen cap a la central a una velocitat d’entre 60 i 70 km/h. Un cop allà, els residus es separen i cauen al compactador. L’aire que permet fer el transport es tracta en una sala de filtres per tornar net a l’atmosfera.

Les persones que es beneficien d’aquest servei són unes 9.500 que, juntament amb la xarxa de Can Llong, és un total del 13% de la població de Sabadell. A Catalunya se’n beneficia un 4%, a Espanya un 1% i Europa un 0,2%. Els nòrdics són es pioners d’aquest sistema però només el 8% de la població total ho fa servir.

Switch to mobile version