Autor Opinió
30 Setembre 2013 a 14:50

Volem decidir-ho tot!

Imatge del web d'ICV

Imatge del web d’ICV

L’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, centenars de milers de persones van omplir de nou els carrers del país. De forma cívica i democràtica van posar de manifest que l’encaix de Catalunya a Espanya és qüestionat per bona part de la ciutadania. Avui hi ha una gran majoria social que rebutja radicalment el procés de recentralització impulsat pel govern del PP, els atacs contra la llengua i la cultura catalanes, així com l’actual marc autonòmic, un marc institucional que no reconeix ni la personalitat nacional de Catalunya, ni la plena voluntat d’autogovern, ni garanteix els recursos econòmics que en justícia ens corresponen.

El procés estatutari i la sentència del TC contra un Estatut ja aprovat per la ciutadania ens han portat fins la situació actual. Els estudis electorals destaquen que l’opció per la independència ha guanyat molt espai. Els darrers governs d’Espanya, tant del PSOE com del PP, per  acció o omissió, s’han convertit en una màquina de fer independentistes. A Catalunya l’aposta pel model federalista la va aprovar el Parlament de Catalunya amb l’Estatut de 2005, i la ciutadania al referèndum del 2006, però el resultat ha estat injust, frustrant i decebedor. Ara, el recolzament al Dret a Decidir arriba, segons estudis electorals, a més del 80%. La celebració de la consulta, es digui el que es digui, hi cap perfectament a la Constitució. No és un problema jurídic, només cal voluntat política per fer-la possible.

És una obligació democràtica que la mobilització social i l’exigència massiva del Dret a Decidir sobre el nostre futur com a poble tingui una resposta positiva per part del govern de l’Estat. Deixar passar el temps o fer oïdes sordes no diluirà el problema, el farà més gran. Cal una resposta democràtica a l’alçada de les circumstàncies, una resposta que inclogui la celebració de la consulta per a que tothom es pugui expressar lliurement.

 Avui només tenim dues cartes a la ma: escollir entre la situació actual, o avançar cap a  l’Estat propi. I en aquest camí ens hem de trobar independentistes, federalistes, o simplement demòcrates. Ara cal que la comissió pel Dret a Decidir del Parlament de Catalunya, i el Pacte Nacional pel Dret a Decidir siguin el centre que pivoti el procés cap a la consulta. Necessitem amplies majories parlamentàries i socials i carregar-nos de raons i legitimitat davant del govern d’Espanya i de la comunitat internacional.

Mentre aquest procés avança, però, cal continuar donant respostes als problemes quotidians de la ciutadania. Uns problemes que avui es centren en els efectes de la crisi econòmica, les insuportables taxes d’atur, la pobresa creixent, l’exclusió social i els casos de corrupció també a Catalunya. Les retallades en l’estat del benestar, en educació, salut i serveis socials que practiquen els governs de Catalunya i d’Espanya formen part d’aquesta crisi, que també és social i política. Des d’ICV no deixarem de denunciar aquesta situació, ni els seus responsables, ni de plantejar alternatives en benefici de la ciutadania.

Ho volem decidir tot, l’encaix de Catalunya a Espanya, i també l’estratègia contra la tirania dels “mercats” i dels poderosos que utilitzen la crisi econòmica i el dèficit públic per desmuntar l’Estat del Benestar i arrasar els drets socials i laborals aconseguits. Volem decidir si s’ha de continuar pagant el deute il·legítim, el rescat dels bancs, o si per contra s’ha de prioritzar l’atenció a les persones i la inversió per redreçar l’economia, per crear riquesa i ocupació al servei de la ciutadania amb un nou model socioeconòmic. Perquè VOLEM DECIDIR-HO TOT!.

 

Paco Morales

ICV

 

 

 

Switch to mobile version