Autor Societat
28 Setembre 2013 a 10:30

TMB incorpora a la flota un autobús elèctric pur

L’autobús estarà dos anys de prova i després es decidirà si s’efectua la compra

Imatge cedida per Transports Metropolitans de Barcelona

Transports Metropolitans de Barcelona ja compta amb un autobús elèctric pur que, de moment, circula buit o amb cargues simulades pels carrers de Barcelona, per tal de posar-lo a prova. Es tracta del model BYD K9 i durant unes setmanes s’analitzarà els recorreguts que faci per veure’n el rendiment, el cost d’operació i la fiabilitat. La previsió està en utilitzar-lo a les línies regulars amb base a la cotxera d’Horta. La característica més destacada és que no emet gasos de cap tipus.

Des del dia 30 d’agost, l’autobús es va incorporar a la flota, i segons el conveni signat amb el fabricant xinès BYD, Barcelona disposarà de l’autobús K9 durant dos anys en règim de lloguer amb opció de compra. D’aquesta manera, es vol reduir l’impacte en l’entorn i el medi ambient des del transport públic. Tot i així, Barcelona ja disposa de la flota més neta d’Europa amb els vehicles híbrids, de gas natural comprimit i la incorporació de filtres anticontaminants en els vehicles dièsel.

La comparativa que es farà serà per veure si un autobús elèctric pur, alimentat per bateries i que no emet localment gasos, pot assumir el transport de passatgers de Barcelona de la mateixa manera que ho fan els autobusos actuals. Se centraran en l’autonomia, el confort, el rendiment i l’equivalència entre els costos per viatger i els quilòmetres equivalents.

Aquest nou autobús K9 és del tipus estàndard, de 12 metres de longitud, tres portes i amb una capacitat per a 75 viatgers. El propulsor està format per dos motors elèctrics de 90 kW cadascun, alimentats per una bateria d’ió-liti amb nucli de ferro de 324 kWh. Segons indica el fabricant, es pot carregar en cinc hores i té una autonomia de 250km. El lloguer de l’autobús s’eleva a 11.580 euros mensuals, on s’hi inclou el manteniment i la possibilitat de compra, un cop acabats els dos anys de prova. S’incorporaria a la flota si l’empresa ho considera interessant.

Switch to mobile version