Autor Sanitat
29 Setembre 2013 a 09:00

Els trastorns mentals són responsables del 17% de les discapacitats

Hi ha un forat en l’atenció sanitària i falta d’inversió per a aquest tipus de malalties

portada_bona_llibre_9781107019287petita_editora_4_469_2

L’OMS ha realitzat un informe de l’enquesta Mundial de Salut Mental en el qual es desprèn que els trastorns mentals són els responsables del 17% de la discapacitat a nivell mundial. L’estudi s’ha fet a 150.000 persones de 24 països diferents. El coordinador ha estat Jordi Alonso, director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

L’objectiu de les enquestes realitzades era veure la freqüència, distribució i conseqüències dels desordres mentals al món per tal de millorar-ne el coneixement i impulsar les iniciatives públiques. De les conclusions se’n pot veure el forat en l’atenció sanitària als trastorns mentals en tots els països i la necessitat d’inversió.

Segons explica Jordi Alonso, “és l’estudi epidemiològic en salut mental més ampli, profund i metodològicament més homogeni realitzat fins ara. L’anàlisi dels resultats inclou com afecten els trastorns mentals en el nivell d’instrucció, en l’estabilitat i la violència conjugals, en l’estabilitat laboral, en l’absentisme i en els ingressos de les persones afectades, però també s’avalua com la malaltia es transmet a la descendència, l’associació dels trastorns mentals amb el desenvolupament posterior de malalties cròniques, i quin és el cost personal i social d’aquests trastorns”.

L’informe acaba de ser publicat, i ha estat editat per Jordi Alonso director del Programa de Recerca en Epidemiologia i Salut Pública de L’IMIM, en col·laboració amb Somnath Chatterji del Departament of Health Statistics and Information Systems de la World Health Organization (Ginebra) i amb Yanling He, directora del Departament d’Epidemiologia del Shangai Mental Health Center (Shangai).

Per primera vegada les enquestes del World Mental Health permeten avaluar les conseqüències dels trastorns mentals tant en l’individu com a nivell de societat. A nivell d’individu permet fer inferències sobre aquells que pateixen un determinat desordre, i a nivell de societat, on s’inclou la prevalença de la malaltia, es proporciona informació més relacionada amb la salut pública. La inclusió per primera vegada d’aquests dos nivells d’anàlisi fan d’aquest volum una important contribució empírica per a la presa de decisions en salut pública” tal com assenyala Alonso.

Switch to mobile version