Autor Política
30 Agost 2013 a 09:00

“Entenem que la situació de l’alcalde és d’interinatge”

Entrevista a Carles Rossinyol

20130827_181800-300x225

Carles Rossinyol ens ha obert les portes de la seu del CDC de Sabadell on hem pogut parlar de tot el que envolta la ciutat i que preocupa als ciutadans. Durant els propers dies, reproduirem l’entrevista (en diferents parts) on parlarem dels mesos en que va esclatar el cas Mercuri, dels motius pels quals no es va poder donar una

moció de censura a l’ex-alcalde Manuel Bustos però també de present i de futur. En aquesta primera part, dedicada al passat, tindrem la oportunitat d’observar de primera línea què va passar aquells mesos i com veuen el present de la ciutat.

En els darrers mesos, amb l’esclat del cas mercuri, van canviar moltes coses a la ciutat a nivell polític (d’alcalde, de govern…) però també entre la oposició quan en un moment determinat es negocia una moció de censura. Finalment vostès van donar per vàlid un nou alcalde i van determinar que el PSC estava fent canvis. Encara ho comparteixen?S’està obrint a la transparència com vostès demanaven?

Hi va haver-hi un moment en el que si que hi va haver una coincidència molt gran entre tots els partits de l’oposició. La coincidència però era en només un tema, que era que estàvem en una situació que es feia imprescindible que l’Alcalde Bustos deixés l’alcaldia. A més a més aquesta coincidència era per motius diferents.

No hi ha hagut mai un programa comú per poder afrontar un mandat. És més, abans del canvi de govern el meu partit era reticent a la moció de censura perquè aquesta moció implicava governar. Ens agrada governar, però  sense poder fer gran cosa perquè hi havia una gran quantitat de partits diferents. Aquesta moció de censura, per a governar i poder fer coses, ens havíem de posar d’acord des del PP fins a Euia, passant per Entesa o ICV. En molts temes pensem molt diferent. Sincerament jo ho veia més com un harakiri que com una oportunitat de res.

Carles Rossnyol

Carles Rossinyol

Descarta doncs que durant aquest any i mig que resta de legislatura es pugui dur a terme una moció de censura al PSC?

La veritat és que ho veig molt difícil. Mai pots dir que no perquè poden passar moltes coses. Però hem de tenir en compte que hi ha hagut un canvi d’alcalde. Un canvi d’alcaldia en una ciutat de 200.000 habitants és molt canvi i més tractant-se del President de la Federació de Municipis i una persona molt rellevant en el PSC.

És evident que hi ha hagut canvis. Sempre pots demanar més, pots demanar més velocitat però crec que canvis hi ha hagut i són més que evidents. El senyor Bustos ha passat a la història. Podrà fer els seus moviments i fins i tot crear, com diuen alguns, una plataforma, però el senyor Bustos és història. Això és un canvi molt important en el PSC de Sabadell i és història perquè ha fet una sèrie de coses perquè per a alguns, abans del judici, ha perdut tota la confiança per a votar-li res.

En el fons el partit de govern, jo entenc, no havia de canviar perquè té 13 regidors de 27. La gent va votar una opció i d’aquí dos anys,  quan hi hagi unes eleccions, la gent haurà de veure si això li està bé o vol un canvi. La gent va votar una opció i no per poc.

Tot i que l’oposició i el bloc s’ha anat dissolent, ara mateix tenim una molt bona relació i, partits que potser estan molt distanciats, haver-ho parlat  ha fet que millorés i això, crec, és bo per la ciutat. Aquesta relació ens permet ara fer mocions conjuntes molt més fàcilment del que ho era abans. Però som partits diferents i assumim els plantejaments i les situacions de manera diferent.

Desprès del canvi d’alcalde, CiU Sabadell es va oferir per col·laborar activament i a arribar a pactes.

Sí, vam aprovar els pressupostos i vam facilitar les taxes. Nosaltres ens vam oferir a pactar un final digne de mandat. Entenem que la situació és d’interinatge, no sap si serà el candidat a l’alcaldia. Tenen els seus problemes interns, però entenem que en un moment de crisi econòmica com el que estem vivint ara, s’ha d’intentar aprofitar totes les oportunitats possibles pel bé. S’ha de tirar endavant la ciutat de la millor manera possible.

Una vegada hi ha una persona que creiem que es mereix la nostra confiança, almenys fins que no ens demostri el contrari, estem disposats a fer coses i donar suport si estem d’acord en el contingut. El que passa és que en aquest moment el PSC té un problema molt greu d’indefinició interna. A nivell de Catalunya, però també a nivell de Sabadell. No saben encara  què és el que volen fer. Quins aliats volen per acabar aquests dos anys.

En aquests moments necessiten alguns socis, no per entrar al govern. Sinó per fer funcionar la ciutat. Ara, ha arribat un moment  en que hem presentat condicions per  a que poguem ser socis. Si de veritat ens volen per a socis, ells han de fer una sèrie de coses. Si que han fet alguns gestos de bona voluntat ja que, desprès d’una sèrie d’anys de molta tensió, enteníem que també nosaltres havíem de fer algun pas. Això és el que hem fet per exemple amb els pressupostos. A diferència de les ordenances, que vam incidir, els pressupostos els vam aprovar per donar mostres de la bona voluntat per part nostra. Els pressupostos al final són el que són i era molt més substanciós incidir en unes ordenances fiscals que en un pressupost que, al final, son previsions.

Des de l’actitud col·laboradora fins que, a finals de juliol vau insinuar que us plantejaríeu deixar les empreses públiques sinó us oferien informació d’aquestes i es feia un plenari exclusiu per a aquest tema. Us han dit alguna cosa?

No estem al govern, per tant, al no estar al govern no saps ben be que es cou. Tots els inputs que volem rebre han de ser inputs de transparència, de fer bé les coses i de tenir les cartes sobre la taula. Ens hem anat trobant una sèrie de problemes que tenia l’administració de Sabadell i que és evident que ells ho sabien i que en les converses que hem tingut no han aparegut mai.

Ens hem trobat amb VIMUSA, la Pista Coberta, processos judicials d’expropiacions que ara surten les sentències i que obliguen a l’Ajuntament a pagar entre 2 i 3 M. Són molts diners. A l’hora de parlar, aquestes coses que no són molt futuribles ni indeterminats, sinó que són molt concretes, has d’explicar i parlar seriosament.

El PSC té un problema d’indeterminació i han de decidir què fer. Per una banda veus un canvi d’actitud que veus que aquestes situacions no els hi agraden. Però no és suficient, han de decidir amb qui volen pactar. Poden pactar amb 5 partits.  El que no pot ser és que fem més gestos i a partir d’ara anirem  posant més condicions.

De les empreses públiques ens sortirem en la mesura que no disposem de tota la informació. Nosaltres tenim la sensació que no tenim tota la informació. No anirem a obstruir, però fer-nos càrrec de situacions de les quals no tenim informació, tampoc som ximplets. Si estem en el consell d’administració és perquè tenim tota la informació. No ens farem responsables de coses que no sabem.

Switch to mobile version