Autor Societat
3 gener 2017 a 18:00

El desembre ha estat molt sec al conjunt del país

0 Flares 0 Flares ×

I molt càlid a l’alta muntanya

temperatura desembre 2016

La situació meteorològica del mes de desembre ha estat marcada per un potent anticicló que ha provocat boira persistent a la depressió de l’Ebre, en moltes ocasions gebradora, i una temperatura alta per a l’època de l’any a les parts més elevades de Catalunya. Però també cal destacar el pas de fins a tres pertorbacions que van deixar quantitats de precipitació molt abundants a la conca del riu Francolí i serra del Port.
  
Primer episodi de precipitació
Aquest primer episodi (del 3 al 6) va ser conseqüència d’una pertorbació ubicada al sud-oest de la península Ibèrica que va provocar un flux humit del sud-est a Catalunya. La precipitació va afectar fonamentalment l’extrem sud i la Garrotxa. Les quantitats més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, van ser 96,3 mm a la Vall d’en Bas (la Garrotxa), els 90,4 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre), i els 63,6 mm a Olot (la Garrotxa).
Precipitació molt abundant al Baix Camp
Una configuració sinòptica dominada per una baixa al sud-oest de la península Ibèrica i flux humit del sud-est a la costa catalana va provocar un episodi de precipitació entre els dies 15 i 17 de desembre. Es van superar els 100 mm a punts del Baix Camp, destacant les següents quantitats: els 104,9 mm a Riudoms, els 101,0 mm a Vinyols i els Arcs, els 97,8 mm a Montbrió del Camp (XOM), i els 86,0 mm a Riudecols (XOM).
 
Precipitacions al quadrant nord-est
Una pertorbació ubicada a la Mediterrània va provocar un flux de l’est a Catalunya que entre els dies 19 i 20  va donar un episodi de precipitació que va afectar gran part de la façana litoral i prelitoral, però especialment a l’Empordà. Les quantitats de precipitació més importants registrades van ser els 64,3 mm a Palafrugell – els Ametllers, XOM (el Baix Empordà), els 47,2 mm a Cadaqués, XOM (l’Alt Empordà), i els 41,4 mm l’Estartit, XOM (el Baix Empordà).
 
Molt càlid a l’alta muntanya
El desembre s’ha de qualificar de termomètricament molt càlid (anomalies de temperatura per sobre dels +3 ºC) a les parts més elevades del país, especialment a les parts culminants del Pirineu, mentre que a la depressió de l’Ebre el mes ha estat fred (figura 1).
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit de la inversió tèrmica que ha afectat el territori durant gran part del mes, és a dir, una temperatura més baixa a les planes i depressions del país, i més alta a les parts més enlairades. La situació és típica en configuracions sinòptiques dominades per les altes pressions que provoquen estabilitat atmosfèrica com a conseqüència de la subsidència i l’acumulació de l’aire fred al fons de les valls. A més, en zones més continentals, com és el cas de la depressió de l’Ebre, el meteor associat més característic és la boira, escolant-se pel fons de la vall i arribant a afectar punts del litoral.
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de desembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de desembre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +4 ºC a les estacions de la XEMA.
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
+6,0
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
+5,0
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
+4,8
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
+4,8
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
+4,8
Sasseuva (2.228 m)
Val d’Aran
+4,5
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
+4,5
la Tosa d’Alp 2500
Cerdanya
+4,2
Tot i que es tracta d’anomalies de temperatura molt importants, cal assenyalar que el desembre del 2015 encara va ser més càlid a l’alta muntanya.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×