Autor Cultura
22 octubre 2016 a 10:00

Vila presenta la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’

0 Flares 0 Flares ×

Aquesta iniciativa vol reforçar els hàbits de lectura de la població

Santi VIla Campanya lectura

Santi VIla Campanya lectura

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat la campanya Fas 6 anys. Tria un llibre, que vol estimular els hàbits de lectura dels infants de 6 anys. Mitjançant aquesta iniciativa, l’infant que fa o hagi fet 6 anys durant aquest 2016, rebrà a casa una targeta que el convidarà a anar a la llibreria més propera, on podrà bescanviar la targeta pel llibre que més li agradi, per un import de fins a 13 euros. La campanya arribarà a 83.314 nens de tota Catalunya, que podran comprar un llibre 180 llibreries agremiades al Gremi de Llibreters de Catalunya d’arreu del territori.
La iniciativa té com a objectius que els infants descobreixin les llibreries amb un adult; que  comencin a crear la seva pròpia biblioteca, així com donar valor al llibre i reforçar les vendes de llibres infantils.
El conseller de Cultura ha explicat que la campanya està pensada per a “una societat que es vol culta i que ha de tenir en el llibre el seu principal instrument d’aprenentatge”. “És una iniciativa pensada per als infants però també pretén impulsar la feina del llibreter com a prescriptor de lectures que ajudarà el nen a triar i li donarà recomanacions”, ha afegit.
Amb aquesta iniciativa és vol reforçar els hàbits de lectura de la població. A la il·lusió de començar la biblioteca personal dels més petits, s’hi afegeix també la transmissió pedagògica als pares, que acompanyaran al nen a la llibreria i també tindran l’oportunitat de conèixer l’oferta de literatura infantil. A més, si als més de 83.000 nens de 6 anys que rebran el seu val per bescanviar per un llibre, si hi sumem els pares i possibles germans, el missatge de foment de la lectura d’aquesta iniciativa arribarà a més de 300.000 persones, més enllà de la campanya de publicitat i màrqueting que comença avui.
“Fas 6 anys. Tria un llibre” és una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura en col·laboració amb els Gremi de Llibreters i el Gremi d’Editors de Catalunya i compta també amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), IDESCAT i els Departaments de Presidència i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” forma part d’un seguit d’actuacions que el Departament de Cultura desplegarà i presentarà en les properes setmanes amb l’objectiu de fomentar els hàbits lectors entre la població i, per tant, reforçar també el sector de les llibreries i editorial. En aquest sentit, Santi Vila ha explicat que la campanya “s’ha de situar en un conjunt d’accions per al foment de la lectura que persegueixen situar l’hàbit i el plaer de la lectura al centre de la vida de les famílies”. Vila ha anunciat que el Departament de Cultura recuperarà els ajuts, amb una inversió prevista de 3 milions d’euros mitjançant el Pla únic d’Obres i Serveis (PUOSC), “per ajudar aquells municipis que han hagut de tirar endavant projectes de noves biblioteques tots sols”. El conseller de Cultura també ha afirmat que tornarem a disposar d’una partida pressupostària perquè les biblioteques puguin comprar llibres nous que resultin atractius pels ciutadans que les visiten i que el més de novembre presentarà un pla de foment de llibreteries de qualitat, que promourà “un segell de qualitat que les identifiqui com a centre rellevant d’activitat cultural.
Hàbits de lectura dels catalans
Actualment el 66,3% dels catalans de 14 o més anys és lector de llibres, si entenem com a lector com aquella persona que llegeix almenys un cop al trimestre. L’any 2011 aquest índex era del 62,3%. D’altra banda, el 61% dels catalans llegeix per oci, amb una mitjana de 10,6 llibres l’any, i el 22,4% llegeix per feina o estudis.
Pel que fa al perfil del lector, un 69% de les dones es declaren lectores, respecte a un 59% dels homes. La franja d’edat més lectora és dels 14 als 34 anys; i hi ha força correlació entre nivell d’estudis i hàbit lector. D’altra banda, el 100% dels infants dels infants de 10 a 13 anys llegeix llibres i que un 86,3% ho fa en el seu temps de lleure, amb una mitjana de 10,4 llibres l’any.
Quant a la llengua, el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual; el 71% el castellà i el 2,6% altres llengües. Si s’analitza la preferència de llengua, un 45% dels lectors declara que li és indiferent la llengua de lectura, el 36,8% prefereix el castellà i el 18,1% prefereix el català. Entre 2011 i 2015 els lectors habituals de català s’han incrementat en 5,2 punts percentuals.
Respecte al suport de lectura el 24,3% dels catalans llegeix llibres en suport digital; aquest percentatge se situava en el 5,8% el 2010. Pel que fa als hàbits de compra, el 47,9% de la població va comprar almenys un llibre l’any 2015. En relació a l’assistència a biblioteques el 32,7% de la població catalana va assistir a algun equipament bibliotecari en el darrer any.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email 0 0 Flares ×