Autor Societat
10 març 2015 a 12:00

Comencen les tasques forestals per retirar els arbres caiguts de la ventada del 9 de desembre

0 Flares 0 Flares ×

Les feines s’iniciaran la segona setmana de març

Operaris treballant

Operaris treballant // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sabadell

Tot a punt per iniciar les tasques de retirada dels arbres caiguts durant el temporal de vent del passat 9 de desembre. L’Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar del Vallès, Sentmenat i Terrassa, ha adjudicat aquests treballs a les empreses Serradora Boix S.L i Lignia Biomasa S.L, les quals s’encarregaran de netejar les zones forestals durant els propers sis mesos.

Els sectors de Can Vilar i Can Deu són els espais per on es començarà a treballar. La retirada no costarà diners ni als propietaris ni a l’Ajuntament i seran les empreses encarregades les que paguin per la matèria primera i gestionin el posterior rendiment de la fusta.

Segons ha explicat el portaveu de l’Associació de Propietaris Forestals, Josep Maria Sambeat, s’ha tancat un acord “satisfactori” que inclou la majoria de les condicions sol·licitades pels propietaris i una garantia bancària de 30.000 euros que podrà emplear-se en cas que s’incompleixin aquests compromisos.

Josep Ayuso, tinent d’alcalde de Presidència, ha explicat en la roda de premsa d’ahir al matí que “fa unes setmanes vam traslladar la voluntat i el compromís per part del govern de la ciutat d’anar informant de manera regular de tots els processos derivats de les ventades. En aquesta ocasió informem de l’adjudicació de les tasques de retirada de material de fusta. Actualment ja hi ha diverses persones treballant en un Pla específic d’ocupació del Vapor Llonch, juntament amb els ADF que hi estan treballant des del minut zero i avui ja podem dir que s’incorporaran ara tot el contingent de les empreses adjudicatàries de la retirada de fusta”.

Ayuso ha comentat que es coordinarà les tasques de tothom per ser el màxim d’efectiu i ha destacat “la complicitat de l’àmbit ciutadà amb la constitució de l’Associació de propietaris, així com també amb el Protocol del Rodal i amb la comissió específica que s’ha constituït per les ventades amb un sol objectiu: treballar per minimitzar els efectes dels arbres caiguts a l’arribada de l’estiu”.

Lluís Monge, regidor de Sostenibilitat, ha volgut destacar que: “començarem les obres de retirada des de dos àmbits: de Can Deu i de la banda de Can Vilà. Les tasques s’organitzaran dividits en subsectors i fins que no s’acabi un, no començarà l’altre amb l’objectiu que cada àmbit de treball quedi perfectament net i acabat”Monge s’ha mostrat satisfet del treball comú amb l’Associació de Propietaris “per treballar tots junts contra aquest desastre natural a través d’aquesta fórmula que ens ha permès una gran agilitat, atesa la complexitat del tema i el volum d’arbres caiguts”.

Els passats dies s’han demanat més garanties a les empreses escollides i s’ha redactat el contracte marc que es va signar ahir a les 19 hores amb els diferents propietaris. Les feines començaran al llarg d’aquesta setmana i es perllongaran, fins a retirar els arbres caiguts al rodal. Atesa la magnitud de la catàstrofe, es probable que en algunes zones les feines es perllonguin més enllà del 15 de juny.

Totes aquestes feines es veuen reforçades amb la contractació d’un Pla d’Ocupació forestal finançat per la línia de suport a l’ocupació local de la Diputació de Barcelona i gestionat conjuntament amb el Servei de Promoció Econòmica de Sabadell. Està format per dos oficials i vuit operaris que des del 26 de febrer estan treballant a diversos espais del rodal de Sabadell, sobretot en aquells on l’afectació no ha estat molt severa. La previsió és que aquests equips es coordinin amb les empreses adjudicatàries perquè l’entorn natural de Sabadell estigui recuperat el més aviat possible.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×