Autor Cultura
12 gener 2015 a 14:00

Els Tres Tombs d’enguany tornen a omplir els carrers de Cerdanyola

0 Flares 0 Flares ×

La festa de benedicció dels animals arriba a la seva 17ª edició

Els Tres Tombs a Cerdanyola del Vallès // Foto: Marc Santín Barja

Els Tres Tombs a Cerdanyola del Vallès // Foto: Marc Santín Barja

Cerdanyola del Vallès ha tornat a recordar les seves arrels agràries i rurals aquest diumenge amb la tradicional desfilada dels Tres Tombs, l’acte central de la festa de Sant Antoni Abat. Aquesta festivitat d’origen religiós neix de la devoció a Sant Antoni Abat, patró dels animals de peu rodó, un personatge mil·lenari que, segons la llegenda, era un gran amic i protector dels animals.

Com cada any, els Tres Tombs han estat encapçalats per la carrossa de Sant Antoni, seguida dels carruatges dels abanderats, els capitans de la desfilada que, amb dues “cordonistes” i els abanderats infantils, han liderat la cerimònia traginant una bandera durant tot el recorregut. A més de les de Cerdanyola, també han desfilat carrosses engalanades d’altres poblacions properes, com  Santa Perpètua, Castellbisbal, Sant Cugat o Ripollet, i han col·laborat diferents entitats d’arrel tradicional com els trabucaires, els diables, l’Esbart Dansaire o els castellers, entre d’altres.

Totes les carrosses (aquest any més de 40) han  sortit a les 12.00 h des del Parc Tecnològic fins a la plaça Abat Oliba, i en tot moment han estat acompanyades per una multitud de ciutadans  (més de 2 mil persones segons fonts municipals) de totes les edats, que els han rebut amb gran entusiasme i alegria al seu pas pels diferents carrers de la ciutat.

Al tram final, les carrosses han passat primer pel carrer Sant Martí, on  han estat beneïts els animals, com mana la tradició, i després pel carrer Sant Ramón, a l’altura del número 180, on trobem el mític Bar Grau de Cerdanyola, on han estat obsequiades amb coques i begudes per part del propi Bar.

Una de les propostes més seguides d’enguany ha estat el carro de pagès que els Arriers de Cerdanyola van començar a restaurar l’any 2012 per mitjà d’una donació. Es tracta d’un antic carro gran de càrrega que els cerdanyolencs ja van poder veure a la Passada de l’any passat, i que aquest any ha repetit, pintat de color verd i vermell, carregat de troncs i tirat per cinc animals. També ha estat força seguit el carro on anaven les autoritats de l’ajuntament, encapçalades per l’alcaldessa de la ciutat Carme Carmona.

Marc Santín Barja

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×