Autor Ensenyament
9 desembre 2014 a 14:00

Ensenyament presenta la Piràmide de lectura

0 Flares 0 Flares ×

Promoció de l’hàbit lector dels alumnes de primària i secundària

Piràmide de la lectura pels alumnes d'educació primària

Piràmide de la lectura pels alumnes d’educació primària // Imatge del web d’XTEC

Avui, el Departament d’Ensenyament ha presentat als centres docents la Piràmide de la Lectura per tal de promoure l’hàbit lector entre els alumnes tant dins, com fora de l’aula. Per aquest motiu, a partir d’avui, tots els centres educatius de Catalunya rebran un conjunt de cartells i propostes didàctiques per tal de promoure la lectura a primària i secundària.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és desenvolupar i refermar l’hàbit lector a l’escola i a casa, i per tal d’aconseguir-ho es proposa que els alumnes seleccionin una “dieta d’activitats de lectura” i una “freqüència” que els permeti adquirir o consolidar el seu hàbit lector. Es pretén que amb aquesta proposta hi hagi una implicació directa dels alumnes en la definició de la piràmide, i que també hi participin les famílies.

La Piràmide de la lectura forma part del pla Impuls de la Lectura, que té com a finalitat la millora de la competència lectora i en conseqüència, l’èxit escolar,  en tant que l’hàbit lector està relacionat amb la comprensió lectora, ortogràfica i gramatical, nivell de coneixements generals, capacitat de reflexió i comprensió d’altres lectures.

La proposta, que adopta el mateix format piramidal que altres iniciatives com l’alimentació saludable o l’activitat física recomanada, planteja un seguit d’accions que es consideren fonamentals per al desenvolupament de l’hàbit lector dels alumnes que s’estableixen en diferents nivells de freqüència: diàriament, un cop per setmana, un cop al mes i un cop l’any.

Piràmide de la lectura pels alumnes d'educació secundària

Piràmide de la lectura pels alumnes d’educació secundària // Imatge del web d’XTEC

La Piràmide de la lectura arribarà en blanc als alumnes, que hauran d’omplir-la amb les accions relacionades amb la lectura i la freqüència. En el primer nivell, per exemple, es situarien portar un llibre a la motxilla, llegir una estona abans d’anar a dormir, o tenir el carnet de la biblioteca. En aquest nivell es descriuen com han de ser aquestes accions per tal de fomentar l’hàbit lector: en el cas de la lectura es recomana abans d’anar a dormir sempre a la mateixa hora; i en el cas del carnet de la biblioteca, es vol intentar que tots els nens el tinguin.

En el segon nivell s’inclouen accions com demanar en préstec llibres a la biblioteca de l’escola, llegir davant les persones estimades, o penjar una recomanació de lectura a la cartellera de l’aula, a la biblioteca o al blog. En el cas dels alumnes de secundària, es posa com a exemple llegir la premsa escrita, llegir a un germà petit, o anar a llegir a la biblioteca.

En el nivell d’hàbit mensual, a primària, es poden establir accions com intercanviar llibres amb els amics o visitar llibreries; i a l’educació secundària, participar en clubs de lectura o seguir les recomanacions dels booktubers – joves que davant d’una càmera expliquen els llibres que llegeixen i en fomenten la lectura –. Finalment, pel què fa a les recomanacions anuals, es proposa demanar llibres per Reis, per l’aniversari o visitar les parades de llibres durant la diada de Sant Jordi.

El professorat, que també rebrà material didàctic per treballar a l’aula, formularà hipòtesis al grup classe de com s’haurien d’omplir les piràmides. D’aquesta manera, cada alumnes reflexionarà sobre el seu propi hàbit lector i desenvoluparà la seva autonomia en aquesta matèria. Es pretén que la família també intervingui activament en aquesta iniciativa en tant que és un actor molt important a l’hora del desenvolupament del gust per la lectura de l’alumne.

La campanya també arribarà a les biblioteques de Catalunya, que rebran cartells de la Piràmide, en tant que la xarxa de lectura pública del Departament de Cultura també dedica actuacions a divulgar i promoure l’hàbit lector.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×