Autor Opinió
24 setembre 2014 a 15:00

Educació i país

0 Flares 0 Flares ×
Blai Gasol, d'ERC Sabadell // Imatge de la web www.esquerra.cat

Blai Gasol, d’ERC Sabadell // Imatge de la web www.esquerra.cat

La gestió que s’ha fet de la crisi econòmica i l’asfixia financera que l’Estat imposa a la Generalitat, ha comportat en els darrers anys que els serveis públics del nostre País i d’una manera especial l’educació, hagin viscut un conjunt de retallades que han portat els centres educatius i al professorat al límit de les seves possibilitats.

Per acabar-ho d’adobar aquest curs es comença a aplicar la nova llei d’educació la LOMCE, més  coneguda com a llei Wert. Una llei aprovada l’any 2013, pel Congrés de Diputats espanyol, i que  va comptar només amb el suport del Partit Popular i de UPYD, i amb la forta oposició de totes les altres forces polítiques, fins a l’extrem, que van arribar a l’acord de derogar aquesta norma tant bon punt al Congrés hi hagi una nova majoria.

Es tracta d’una norma que ataca de manera conscient i implacable el nostre model educatiu, pel seu afany recentralitzador, perquè és profundament conservadora i perquè vol impedir l’èxit del model lingüístic imperant a les nostres aules.

La Consellera d’ensenyament ha vingut a dir que ha dissenyat una estratègia per esquivar els efectes que pretén la norma i ha manifestat que els centres ni ho notaran, segueix així una llarga tradició dels governs de CiU, en que miren d’aprofitar les escletxes de les lleis de l’Estat per fer una feble política pròpia.

Aquesta manera de fer ens ha mantingut durant molts anys en la creença equivocada, de que anàvem construint petites estructures d’estat, en aquest cas, un sistema educatiu propi.

La realitat però ens mostra la feblesa d’aquesta construcció, quan una sola llei d’un ministre d’educació, espanyol i fatxenda, és capaç de demolir la feina feta dels darrers trenta anys.

Segurament és veritat, que aquest curs es notarà poc l’efecte de la nova llei educativa del PP, només s’implanta a primer, tercer, i cinquè de primària, però el curs vinent ja ho farà a tota la primària i a primer i tercer de secundària i s’acabarà d’implantar en el curs 2016/2017. Llavors començaran les proves d’avaluació externes o revàlides al final de cada etapa educativa. Seran proves que dissenyarà el propi ministeri, prioritzant els seus continguts, i que l’alumnat haurà de superar per poder acreditar cadascuna de les etapes educatives.

A més caldrà afegir tots els obstacles que posarà el Ministeri, en l’aplicació de la LOMCE, a mantenir el català com a llengua vehicular i per contra impulsarà l’ensenyament només en castellà per aquells que ho vulguin. D’aquesta manera debilita un dels punts forts del nostre sistema, el de no separar a l’alumnat en funció de la seva llengua. Aquest principi ha sigut durant els darrers 30 anys, un factor de cohesió social de primer ordre, alhora que ha permès garantir a tota la població escolar, el coneixement i la capacitació tant del català com del castellà.

L’única esperança que tenim, per poder mantenir el que hem aconseguit amb l’esforç de tanta gent, és repensar de nou, sense condicionants aliens, un sistema educatiu propi adaptat a les necessitats del nostre País i de la nostra gent. Això només serà possible amb la independència de Catalunya i la creació d’un Estat propi.

Blai Gasol

Militant d’ERC Sabadell i ex Director General d’Ordenació i Innovació Educativa (2003 – 2006)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×