Autor Entitats
28 juny 2014 a 14:00

Cecot imparteix un seminari basat en la comprensió i l’aplicació de la intel•ligència cultural en processos d’exportació

4 Flares 4 Flares ×

cecot formacióCecot Formació ha impartit el seminari Com augmentar l’èxit en els negocis amb els països Llatinoamericans. Aquest seminari s’ha focalitzat en l’entorn a la comprensió i l’aplicació pràctica de la intel·ligència cultural. Segons la pròpia directora de Cecot Formació, Eulàlia Martínez, “aquest enfocament ja és a l’agenda de la majoria d’empreses de països amb més tradició exportadora que el nostre i amb aquest seminari volem que les empreses d’aquí coneguin què és la intel·ligència cultural i com pot esdevenir un factor clau per assolir l’èxit en tot procés d’internacionalització”.

Aquesta formació s’inscriu dins un conjunt de seminaris que tenen com objectiu acompanyar a les empreses en els seus processos d’exportació i facilitar-los el coneixement cultural de la zona perquè així els resulti més fàcil generar confiança i credibilitat, evitar malentesos i assolit l’èxit en les interaccions laborals i socials amb altres cultures.

Segons una de les formadores d’aquest seminari, Núria Bagés, experta en negociació i interculturalitat, “els intercanvis comercials amb Llatinoamèrica representen una excel·lent oportunitat d’exportació per a les empreses ja que és una zona amb estabilitat política, amb una economia creixent i amb una gran part de població amb qui compartim una llengua. Ara bé, tots aquests factors favorables resulten insuficients si no es fan servir unes estratègies de comunicació i negociació respectuoses amb els estils de pensament i comportament de la cultura i que generin confiança amb qui ens volem relacionar”.

Per a Montse Vancells, experta en comunicació internacional i interculturalitat aplicades a les empreses, “per exportar cal conèixer certs aspectes de la cultura d’acollida. Per exemple, en el cas de les empreses interessades a exportar a països Llatinoamericans necessiten tenir en consideració les diferents formes de percebre el temps, de negociar, la forma de dir les coses (directa o indirectament), de prendre decisions, de percebre l’autoritat, entre d’altres. Per facilitat l’adquisició d’aquests coneixements en aquest seminari fem servir una metodologia vivencial, basada en Role plays i dinàmiques de grup que permeten crear escenaris simulats de negociació i, d’aquesta manera, interioritzar els coneixements per després poder-los aplicar a escenaris reals”.

Què s’han de preguntar les empreses per saber si estan preparades per un procés d’exportació a Llatinoamèrica? Per Montse Vancells i Núria Bagés:

  • Concent el mercat a on vull exportar? I la seva cultura?
  • I les peculiaritats del país en concret amb el que m’he de relacionar?
  • Sóc culturalment intel·ligent?
  • Conec i sé utilitzar diferents estils de negociació? Els sé adaptar a la cultura i els estils locals?
  • Conec els estereotips que estereotips que es tenen sobre nosaltres i sé com afrontar-los?
  • Conec els diferents usos lingüístics?

Perfil de les formadores:

Montse Vancells és experta en comunicació internacional i interculturalitat aplicades a les empreses. Llicenciada en Filologia Catalana i Anglesa, postgrau en Terminologia i postgrau en Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme per la Universitat de Barcelona. És professora universitària de traducció i cap de la secció d’interculturalitat del grup de recerca GRAC (Aprenentatge i Comunicació ) de la UVic i fundadora de Babel Traductors. Ha treballat per a l’Ajuntament de Barcelona, Catalunya Radio, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Consorci Universitat Internacional Menendez Pelayo de Barcelona, CIDOB, CYGYC, Dayco, EMTB (Enric Miralles & Benedetta Tagliabue), Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Llull, entre altres.

Núria Bagés és experta en negociació i interculturalitat. Llicenciatura, màster i doctorat en Psicologia per les Universitats de Londres, Simón Bolívar i Maastricht. Formació complementària en Psicologia Cognitiu-conductual, aplicada a les empreses, salut i educació i en Habilitats de Negociació i Interculturalitat. Ha treballat per a Nestlé, Deutsche Bank, Grifols, B-Braun, Inditex, General Electric, Generalitat de Catalunya, Ajuntaments de Catalunya, Diputació de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Mossos d’Esquadra, Policies de Terrassa i Portuària de Barcelona, Dept. de Cultura, Dept. de Medi Ambient, Dept. de Treball, ACC1Ó, ICS, UPC, URV, entre altres empreses.

Els propers seminaris previstos tracten de com exportar a l’Àsia Oriental (15 de setembre), l’Índia (3 de novembre), a l’Àfrica (15 de desembre) i a Europa (9 de febrer).

4 Flares Twitter 2 Facebook 2 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 4 Flares ×