Autor Economia
4 març 2014 a 17:15

Un bon febrer torna a situar l’atur per sota dels 20.000

2 Flares 2 Flares ×

148 persones menys busquen feina a Sabadell

Evolució de l'atur a Sabadell // Foto: Àlex Callao

Evolució de l’atur a Sabadell // Foto: Àlex Callao

Excel·lent mes de Febrer pel que fa a l’ocupació, amb una baixada importantíssima i que trenca gairebé 7 anys de xifres negatives relatives al nombre d’aturats. Un descens de 148 persones deixen la xifra per sota dels 20.000 (19.852)  aturats buscant feina, baixant per segona vegada en els darrers 12 mesos d’aquesta barrera. Si comparem les dades amb les de l’any passat, avui a Sabadell hi ha 1.399 persones menys buscant feina, el que no vol dir que hi hagi menys persones aturades, sinó que aquestes no han renovat la seva demanda per cansament o per la poca esperança de trobar feina a través d’aquest organisme públic.

Untitled

Tota la comarca ha vist com les llistes de recerca de l’atur baixaven amb major o menor intensitat. Les poblacions que més han notat la baixada han estat, en primer lloc, Terrassa, amb una baixada de 339 aturats respecte el mes de gener. Tot i així, encara la cocapital del Vallès Occidental registra unes dades molt per sobre de la resta de ciutats de la comarca. També Rubí ha tingut una baixada per sobre de la mitjana, amb 122 persones menys buscant una feina a les oficines del SOC.

Pel que fa a les dades registrades a Catalunya, 4285 persones han deixat les llistes de recerca de feina. Aquestes dades suposen les millors obtingudes des del 2007 en un mes de febrer, tradicionalment negatiu en termes d’ocupació. Han estat l’agricultura, amb un 2,6% més de contractació i els nous contractes (sense ocupació anterior) els que han fet baixar les llistes d’atur, mentre que tant la industria (-1,6%) com la construcció (-1,2%) segueixen el seu particular viacrucis i ja acumulen, respecte l’any passat, un 8,6% i un 15,6% respectivament menys d’ocupació.

Un 9% més de contractes respecte el 2013

L’ocupació registra les primeres dades positives en molt de temps, al registrar un augment del 9% en la creació de nous contractes respecte l’any passat. En total, durant el mes de febrer  d’aquest any, un total de 161.681 contractes nous s’han formalitzat, tot i que la majoria són temporals (87,2%; 141.010 contractes).

Encara molt per recuperar

El tipus de contracte, molt vinculat a la temporalitat, no dona masses pistes alhora de poder concretar si estem o no sortint de la crisi.  Els propers mesos, tradicionalment dolents, marcaran una mica l’horitzó i l’estat on ens trobem actualment en l’ocupació i les possibilitats reals.

Una dada negativa és, com sempre que succeeix, l’imparable descens de l’ocupació en la indústria. Molts experts senyalen que la sortida de la crisi passa per una reindustrialització  del nostre país i que, lluny de començar a produir-se, segueix destruint patrimoni mes a mes. Veurem si en els propers, amb un possible augment de la demanda interna i una estabilització de les exportacions, la indústria recupera mà d’obra i es generen esperances sòlides de recuperació.

2 Flares Twitter 1 Facebook 1 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 2 Flares ×