Autor Política
6 novembre 2013 a 11:52

El Ple de l’Ajuntament: Nova regidora, aprovació de les ordenances i declaració nul·la de part del deute

0 Flares 0 Flares ×
Foto: Àlex Callao

Foto: Àlex Callao

El Ple d’ahir, a banda de la irrupció dels iaioflautes que va obligar a suspendre el Ple durant uns minuts, va tenir com a protagonistes la nova regidora, Anna Maria Carrasco en substitució de Montserrat Capdevila, i l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any 2014. Tot seguit us fem un recull d’aquestes i d’altres punts que s’han aprovat i que mereixen ser comentades.

-          Anna Carrasco, nova regidora

Anna Carrasco va jurar el càrrec  5 minuts de les cinc de la tarda i davant l’expectació de tota la cambra. Anna Carrasco, provinent de la JSC de Sabadell, buscarà omplir l’espai que Capdevila ha deixat a la ciutat.

Foto: Àlex Callao

Foto: Àlex Callao

-          Les ordenances s’aproven amb l’abstenció de CiU , PP, euia i ICV

Només l’Entesa va votar en contra d’unes ordenances que tampoc van tenir el suport de la resta de partits que conformen l’oposició. L’Entesa, mitjançant la seva regidora Virgínia Domínguez , va explicar el seu vot contrari davant la incapacitat de diàleg de l’executiu local “Desprès de moltes reunions no han estat capaços de tocar res. No en saben de dialogar. No tenen capacitat d’escoltar. Hem fet unes propostes que aquest any no han volgut ni estudiar. Proposàvem taxa per ús mal adequat de l’habitatge, però no han desenvolupat el reglament ni tenen interès a fer-ho”.

Per la seva banda el portaveu del PSC Ramon Burgués ha defensat les crítiques davant unes ordenances que creu que “segueixen mantenint la bona salut de les arques municipals. Fomentar la reactivació econòmica té un cost”. El que si ha admès el portaveu socialista ha estat la possible introducció de la tarifació segons capacitat econòmica que, segons ha admès, es treballa per aconseguir-ho.

Euia ha considerat que aquestes ordenances són “les mateixes ordenances any rere any. Fan falta noves fórmules.” En aquest sentit Marisol Martínez ha subratllat que el seu grup presentarà al·legacions durant els propers dies. ICV per la seva part ha valorat positivament alguns aspectes de les ordenances, però ha demanat poder intervenir en “pisos buits i que estan així de manera injusta”.

Un dels aspectes a millorar pel portaveu del grup de CiU seria incrementar la fiscalitat dels caixers automàtics, que tot sembla indicar que s’incorporarà en les ordenances finals. Per Rossinyol l’abstenció del seu grup es justifica “fruit e les converses en el seu moment. Som conscients de la situació de crisi i Sabadell està sotmès al Pla d’ajust. Les converses són fructíferes i la voluntat és d’arribar a un acord”.

-          S’aprova declarar il·legítim una part del deute de l’Ajuntament de Sabadell

Finalment, la moció que pretenia declarar il·legítim part del deute de l’Ajuntament de Sabadell ha estat declarat il·legítim per tots els grups de la cambra.

 La moció es bassa sobre un informe de les Nacions Unides de l’any passat on es reclama que “les càrregues excessives de deute extern tenen un impacte negatiu en la realització dels drets humans i el desenvolupament en els països deutors a través de la desviació de recursos dels serveis socials bàsics.” Més endavant, el mateix informe conclou que “des del punt de vista dels drets humans, la liquidació de deute amb fons oportunistes en condicions abusives té un efecte negatiu directe en la capacitat dels governs per a complir les seves obligacions en matèria de drets humans, especialment en els drets econòmics, socials i culturals”.

Per aquest motiu, els partits esmentats, amb el recolzament de la Plataforma Auditoria del Deute, han proposat que es declari nuls els interessos contrets en els 23M€ que l’Ajuntament va demanar prestats ara fa 12 mesos. De la mateixa manera, les contes de l’Ajuntament haurien de passar una auditoria i determinar i avaluar la xifra total del deute actual que no s’adequa a la legitimitat i, per tant, denunciar el tracte del Ministeri d’Economia del Govern d’Espanya i la seva actuació amb l’ICO aprovat.

S’aprova renovar el conveni amb el Club de Tenis i amb la Federació Catalana de Futbol

El ple va aprovar ahir renovar els convenis de col·laboració entre l’Ajuntament i la Federació Catalana de Futbol i la segona addenda de la concessió que permet al Club de Tenis de Sabadell ocupar l’espai de 3.000m2 situat al costat del Parc Catalunya i que són de titularitat municipal.

Els partits d’esquerres van criticar durament el que consideren una nova privatització de l’espai públic, mentre que el regidor Ayuso es defensava de les crítiques argumentant que no es tractava d’una privatització: “una concessió no és una privatització. Només és un ús privatiu dels 600m2” en referència al local de la Federació Catalana de Futbol.

ICV va carregar durament contra aquest conveni que uneix la Federació amb l’Ajuntament al considerar que aquest hauria d’haver estat impugnat pel no pagament de la totalitat dels diners de les obres i el regidor va manifestar que “vetllarem per a que aquesta nova privatització no sigui una nova despesa”. L’Entesa considera que, novament, s’està tornant a “regalar les instal·lacions a la Federació. Ens hem oposat a que privatitzin la gestió” al mateix temps que el partit recordava que s’estaven afavorint una entitat que ha incomplert reiteradament el conveni.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×